Chocolats gratuits pour tout achat!

Hoe worden de
productlocaties
gecontroleerd

Er wordt jaarlijks een plan opgesteld om onze productielocaties te monitoren, zowel in Europa als daarbuiten. Tijdens zo’n audit wordt er gekeken of onze gedragscode ook in de praktijk gerespecteerd wordt. Dit gebeurt onder andere door individuele gesprekken te hebben met zowel het management team als met de werknemers in de fabriek. Aanwezig zijn op de fabriekswerkvloer vinden we cruciaal. Daarom werken we met leveranciers in onze grootste rechtstreeks samen via onze eigen lokale aankoopkantoren. Door deze lokale kracht kunnen we de productie- en de kwaliteitsnormen nauw opvolgen, en worden de werkomstandigheden makkelijker en vaker gecontroleerd.

Door de ogen van onze fabrieksauditoren

Aan het begin van elk seizoen worden onze leveranciers gevraagd om ons gedetailleerde informatie te bezorgen over de productiefaciliteiten waar CKS artikelen gemaakt worden. Op basis van de verschillende productcategorieën en het aantal bestellingen dat elke leverancier krijgt, wordt er een productieplanning gemaakt waarna onze lokale, gecertificeerde fabrieksauditors alle naaiateliers bezoeken. Omdat ze de lokale taal spreken en de nationale en plaatselijke wetgeving goed kennen, weten ze al snel mogelijke risico’s in kaart te brengen en die aan te pakken met de betreffende productielocatie.

Onze fabrieksauditors maken deel uit van onze lokale teams die de volledige productie opvolgen: van het snijden van de stof tot het opsturen naar ons distributiecentrum. Ze werken samen met de andere lokale collega’s die de CKS productie opvolgen en kwaliteitscontroles uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat de communicatie tussen het CKS team op het hoofdkantoor en de fabriek vlot verloopt.

Een keer per week zit het volledige lokale team samen. Hierbij worden alle productieorders naast de bekende productiefaciliteiten gelegd om nog eens zeker te zijn dat ze matchen. Op deze manier laten we geen ruimte voor verrassingen en weten we exact welke CKS items worden geproduceerd in welke fabriek.



Kemal, Istanbul

Al meer dan 10 jaar ben ik actief in de textielindustrie. Ik heb eerst in een fabriek gewerkt, daarna werd ik fabrieksauditor. Na een aantal jaren ervaring bij meerdere grote modeketens, ben ik sinds anderhalf jaar aan de slag bij CKS.

Ik bezoek al onze leveranciers persoonlijk en let vooral goed op op de communicatie tussen managers en arbeiders. Aan de ene kant probeer ik het managementteam steeds te motiveren om samen met hun werknemers te werken aan verbeteringen, en aan de andere kant probeer ik de werknemers aan te moedigen om eerlijk te zijn indien ze zich in hun rechten geschonden voelen.

Telkens wanneer ik op bezoek ga bij een fabriek ga ik na of de werknemers correct uitbetaald zijn en of de werkuren verantwoord zijn. Zelfs al is mijn bezoek van korte duur, vertrek ik er nooit zonder de basis gezondheids- en veiligheidsrisico’s te checken en de algemene werkomgeving door te lichten.

Vaak is het zo dat het aanpakken van potentiële ‘verbeterpunten’ heel moeilijk en stresserend lijkt voor de fabrieksverantwoordelijke. Daarom vind ik het cruciaal om de complexiteit van het probleem uit te leggen aan zowel de managers als de arbeiders en oplossingen samen stap voor stap op te bouwen.

Indien ik zelf problemen ondervind in de samenwerking met een leverancier, kan ik steeds terecht bij onze kantoormanager om het proces ook vanuit een zakelijk perspectief te laten ondersteunen. De leveranciers beseffen wel des te vaker dat winstgevend ondernemen en duurzaamheid niet zonder elkaar kunnen.

Tijdens mijn jaren als sociale auditor ben ik getuige geweest van veel vooruitgang op het vlak van arbeidsrechten en werkomstandigheden in Turkije. Deze verbeteringen werden zowel door de grote internationale merken als door de kleine naaiateliers geïnitieerd. Dit motiveert mij om vooruit te gaan en met mijn werk als fabrieksauditor een steentje bij te dragen aan een betere maatschappij. Ik ben ervan overtuigd dat de situatie op wereldschaal alleen maar kan verbeteren.



Pooja, New Delhi

Ik werk al meer dan 20 jaar in de kledingindustrie: in 2001 ben ik begonnen met het uitvoeren van audits en daarvoor heb ik zelf vijf jaar in een fabriek gewerkt. Ondertussen werk ik al meer dan twee jaar voor CKS.

Aanvankelijk was het gewoon een job, maar door geleidelijk aan de positieve veranderingen te zien die mijn werk heeft teweeggebracht, is het veel meer geworden. Ik zie dit als een kans om op te komen voor het recht op een waardige en vrije manier van werken voor alle textielarbeiders in India.

Een gebrek aan transparantie in verband met het bijhouden van werktijden en het grondig in kaart brengen van alle productiepartners zijn de afgelopen jaren de meest voorkomende problemen geweest in India. Deze uitdagingen komen voor in het hele land. De reden hiervoor is dat historisch gezien de handelaars sterk geloofden in een geheimzinnige houding tegenover hun zakenpartners maar helaas blijft deze mentaliteit om verschillende redenen voortbestaan. Het gebrek aan transparantie is veel beter dan vroeger, maar ik vind het nog steeds een topprioriteit dat dit grondig wordt aangepakt.

Toen maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in opmars was in India, stonden de mensen niet echt open voor verandering… Niet alleen het management, maar ook de werknemers, trokken alles in twijfel. Ik vond het toen mijn belangrijkste taak om als een vertrouwde tussenpersoon voor beide partijen te werken.

Gelukkig hebben we een stabiel communicatiesysteem ontwikkeld met onze leveranciers. Tijdens mijn bezoeken vraag ik ook altijd om onze kledingstukken in productie effectief te zien, zo kan ik het best achterhalen of er taken zijn uitbesteed zoals lasersnijden, borduur, printen, enz. Eenmaal je in een fabriek bent, is dit gemakkelijk om uit te zoeken, vooral als die faciliteit het relevante proces niet in huis heeft.

Wanneer er een overtreding gebeurt, ga ik met meerdere werknemers praten om de onderliggende oorzaak te vinden. Dit neem ik vervolgens mee naar het management. Ik leg mijn aanbeveling voor en vraag het management altijd op welke termijn ze dat kunnen toepassen. Op die manier krijgen zij niet het gevoel dat ik hen iets opleg, maar gaan ze op zoek naar permanente oplossingen.

Door de teams van fabrieksmanagers te monitoren en begeleiden, heb ik ze kunnen doen inzien hoe het volgen van ethische bedrijfsstandaarden hun bedrijf kan helpen groeien. Beetje bij beetje begonnen de werknemers te geloven in de uitkeringssystemen en vertrouwen werd opgebouwd, niet alleen in theorie maar ook in de praktijk. Werknemers begonnen te beseffen dat ik aan hun kant stond.

Door het bewustzijn op fabrieksniveau worden er inzichten meegenomen naar de lokale gemeenschap waardoor het onderscheid tussen goed en slecht doorsijpelt naar het leven buiten de fabrieken.

De industrie heeft zo zijn ups and downs, en er is zeker nog heel wat ruimte voor verbetering in de Indiase textielindustrie. De manier van werken is vandaag de dag wel opmerkelijk beter gestructureerd en georganiseerd dan voordien. Kleinere faciliteiten zijn nu meer en meer geïntegreerd in de grotere groepen waardoor ze sterker in hun schoenen staan.



Steven, Hong Kong

Na 15 jaar werkervaring met fabrieksaudits en 7 jaar op een managementpositie in MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) management, ben ik een jaar geleden begonnen bij CKS als verantwoordelijke voor het monitoren van onze productie in China.

Ik voer gedetailleerde fabrieksaudits uit op alle locaties waar onze producten worden gemaakt. Ik verschijn er als iemand die komt controleren of de fabriek aan onze sociale normen voldoet. In de praktijk betekent dit voor mij vooral goed luisteren en proberen een eerlijke relatie op te bouwen met het fabrieksmanagement en de fabrieksarbeiders tijdens deze gesprekken. Het doel is om echte informatie over de behandeling van de werknemers te verkrijgen en onze ondersteuning te bieden bij het herstelproces.

Bij een fabrieksbezoek controleer ik altijd de aanwezigheids- en loonadministratie. Dit is de basis die in elke productiefaciliteit moeten worden geregeld. Ik vraag ook om productierecords, wat helpt om te begrijpen of de hele productiecapaciteit op die locatie is gepland of dat het managementteam moet outsourcen om aan de leverdata te voldoen. Een cruciaal onderdeel van elke fabrieksaudit zijn de gezondheids- en veiligheidsomstandigheden in de fabriek, die vaak het meest evident zijn om op te merken zodra je op de werkvloer bent, maar ook op de gemakkelijkste en snelste manier moeten worden opgelost. Ik verlaat ook nooit een fabriek voordat ik een paar gesprekken met werknemers heb gehad. Dit is de beste manier om meer te weten te komen over de echte werkomgeving in de fabriek.

Volgens de huidige praktijk moet de fabriek haar actieplan en preventieve maatregelen aanleveren na de laatste audit. Zo willen we voorkomen dat hetzelfde probleem zich in de toekomst voordoet. Desalniettemin moet de fabriek binnen het opgegeven timeframe bewijzen van verbetering aantonen.

Het doel is om te controleren of alle afgewerkte goederen worden geproduceerd in de aangewezen fabriek of een andere productielocatie waarover de leverancier ons heeft geïnformeerd.

Hoe worden de
productlocaties
gecontroleerd

Er wordt jaarlijks een plan opgesteld om onze productielocaties te monitoren, zowel in Europa als daarbuiten. Tijdens zo’n audit wordt er gekeken of onze gedragscode ook in de praktijk gerespecteerd wordt. Dit gebeurt onder andere door individuele gesprekken te hebben met zowel het management team als met de werknemers in de fabriek. Aanwezig zijn op de fabriekswerkvloer vinden we cruciaal. Daarom werken we met leveranciers in onze grootste rechtstreeks samen via onze eigen lokale aankoopkantoren. Door deze lokale kracht kunnen we de productie- en de kwaliteitsnormen nauw opvolgen, en worden de werkomstandigheden makkelijker en vaker gecontroleerd.

Door de ogen van onze fabrieksauditoren

Aan het begin van elk seizoen worden onze leveranciers gevraagd om ons gedetailleerde informatie te bezorgen over de productiefaciliteiten waar CKS artikelen gemaakt worden. Op basis van de verschillende productcategorieën en het aantal bestellingen dat elke leverancier krijgt, wordt er een productieplanning gemaakt waarna onze lokale, gecertificeerde fabrieksauditors alle naaiateliers bezoeken. Omdat ze de lokale taal spreken en de nationale en plaatselijke wetgeving goed kennen, weten ze al snel mogelijke risico’s in kaart te brengen en die aan te pakken met de betreffende productielocatie.

Onze fabrieksauditors maken deel uit van onze lokale teams die de volledige productie opvolgen: van het snijden van de stof tot het opsturen naar ons distributiecentrum. Ze werken samen met de andere lokale collega’s die de CKS productie opvolgen en kwaliteitscontroles uitvoeren. Dit zorgt ervoor dat de communicatie tussen het CKS team op het hoofdkantoor en de fabriek vlot verloopt.

Een keer per week zit het volledige lokale team samen. Hierbij worden alle productieorders naast de bekende productiefaciliteiten gelegd om nog eens zeker te zijn dat ze matchen. Op deze manier laten we geen ruimte voor verrassingen en weten we exact welke CKS items worden geproduceerd in welke fabriek.

Kemal, Istanbul

Al meer dan 10 jaar ben ik actief in de textielindustrie. Ik heb eerst in een fabriek gewerkt, daarna werd ik fabrieksauditor. Na een aantal jaren ervaring bij meerdere grote modeketens, ben ik sinds anderhalf jaar aan de slag bij CKS.

Ik bezoek al onze leveranciers persoonlijk en let vooral goed op op de communicatie tussen managers en arbeiders. Aan de ene kant probeer ik het managementteam steeds te motiveren om samen met hun werknemers te werken aan verbeteringen, en aan de andere kant probeer ik de werknemers aan te moedigen om eerlijk te zijn indien ze zich in hun rechten geschonden voelen.

Telkens wanneer ik op bezoek ga bij een fabriek ga ik na of de werknemers correct uitbetaald zijn en of de werkuren verantwoord zijn. Zelfs al is mijn bezoek van korte duur, vertrek ik er nooit zonder de basis gezondheids- en veiligheidsrisico’s te checken en de algemene werkomgeving door te lichten.

Vaak is het zo dat het aanpakken van potentiële ‘verbeterpunten’ heel moeilijk en stresserend lijkt voor de fabrieksverantwoordelijke. Daarom vind ik het cruciaal om de complexiteit van het probleem uit te leggen aan zowel de managers als de arbeiders en oplossingen samen stap voor stap op te bouwen.

Indien ik zelf problemen ondervind in de samenwerking met een leverancier, kan ik steeds terecht bij onze kantoormanager om het proces ook vanuit een zakelijk perspectief te laten ondersteunen. De leveranciers beseffen wel des te vaker dat winstgevend ondernemen en duurzaamheid niet zonder elkaar kunnen.

Tijdens mijn jaren als sociale auditor ben ik getuige geweest van veel vooruitgang op het vlak van arbeidsrechten en werkomstandigheden in Turkije. Deze verbeteringen werden zowel door de grote internationale merken als door de kleine naaiateliers geïnitieerd. Dit motiveert mij om vooruit te gaan en met mijn werk als fabrieksauditor een steentje bij te dragen aan een betere maatschappij. Ik ben ervan overtuigd dat de situatie op wereldschaal alleen maar kan verbeteren.

Pooja, New Delhi

Ik werk al meer dan 20 jaar in de kledingindustrie: in 2001 ben ik begonnen met het uitvoeren van audits en daarvoor heb ik zelf vijf jaar in een fabriek gewerkt. Ondertussen werk ik al meer dan twee jaar voor CKS.

Aanvankelijk was het gewoon een job, maar door geleidelijk aan de positieve veranderingen te zien die mijn werk heeft teweeggebracht, is het veel meer geworden. Ik zie dit als een kans om op te komen voor het recht op een waardige en vrije manier van werken voor alle textielarbeiders in India.

Een gebrek aan transparantie in verband met het bijhouden van werktijden en het grondig in kaart brengen van alle productiepartners zijn de afgelopen jaren de meest voorkomende problemen geweest in India. Deze uitdagingen komen voor in het hele land. De reden hiervoor is dat historisch gezien de handelaars sterk geloofden in een geheimzinnige houding tegenover hun zakenpartners maar helaas blijft deze mentaliteit om verschillende redenen voortbestaan. Het gebrek aan transparantie is veel beter dan vroeger, maar ik vind het nog steeds een topprioriteit dat dit grondig wordt aangepakt.

Toen maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) in opmars was in India, stonden de mensen niet echt open voor verandering… Niet alleen het management, maar ook de werknemers, trokken alles in twijfel. Ik vond het toen mijn belangrijkste taak om als een vertrouwde tussenpersoon voor beide partijen te werken.

Gelukkig hebben we een stabiel communicatiesysteem ontwikkeld met onze leveranciers. Tijdens mijn bezoeken vraag ik ook altijd om onze kledingstukken in productie effectief te zien, zo kan ik het best achterhalen of er taken zijn uitbesteed zoals lasersnijden, borduur, printen, enz. Eenmaal je in een fabriek bent, is dit gemakkelijk om uit te zoeken, vooral als die faciliteit het relevante proces niet in huis heeft.

Wanneer er een overtreding gebeurt, ga ik met meerdere werknemers praten om de onderliggende oorzaak te vinden. Dit neem ik vervolgens mee naar het management. Ik leg mijn aanbeveling voor en vraag het management altijd op welke termijn ze dat kunnen toepassen. Op die manier krijgen zij niet het gevoel dat ik hen iets opleg, maar gaan ze op zoek naar permanente oplossingen.

Door de teams van fabrieksmanagers te monitoren en begeleiden, heb ik ze kunnen doen inzien hoe het volgen van ethische bedrijfsstandaarden hun bedrijf kan helpen groeien. Beetje bij beetje begonnen de werknemers te geloven in de uitkeringssystemen en vertrouwen werd opgebouwd, niet alleen in theorie maar ook in de praktijk. Werknemers begonnen te beseffen dat ik aan hun kant stond.

Door het bewustzijn op fabrieksniveau worden er inzichten meegenomen naar de lokale gemeenschap waardoor het onderscheid tussen goed en slecht doorsijpelt naar het leven buiten de fabrieken.

De industrie heeft zo zijn ups and downs, en er is zeker nog heel wat ruimte voor verbetering in de Indiase textielindustrie. De manier van werken is vandaag de dag wel opmerkelijk beter gestructureerd en georganiseerd dan voordien. Kleinere faciliteiten zijn nu meer en meer geïntegreerd in de grotere groepen waardoor ze sterker in hun schoenen staan.

Steven, Hong Kong

Na 15 jaar werkervaring met fabrieksaudits en 7 jaar op een managementpositie in MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) management, ben ik een jaar geleden begonnen bij CKS als verantwoordelijke voor het monitoren van onze productie in China.

Ik voer gedetailleerde fabrieksaudits uit op alle locaties waar onze producten worden gemaakt. Ik verschijn er als iemand die komt controleren of de fabriek aan onze sociale normen voldoet. In de praktijk betekent dit voor mij vooral goed luisteren en proberen een eerlijke relatie op te bouwen met het fabrieksmanagement en de fabrieksarbeiders tijdens deze gesprekken. Het doel is om echte informatie over de behandeling van de werknemers te verkrijgen en onze ondersteuning te bieden bij het herstelproces.

Bij een fabrieksbezoek controleer ik altijd de aanwezigheids- en loonadministratie. Dit is de basis die in elke productiefaciliteit moeten worden geregeld. Ik vraag ook om productierecords, wat helpt om te begrijpen of de hele productiecapaciteit op die locatie is gepland of dat het managementteam moet outsourcen om aan de leverdata te voldoen. Een cruciaal onderdeel van elke fabrieksaudit zijn de gezondheids- en veiligheidsomstandigheden in de fabriek, die vaak het meest evident zijn om op te merken zodra je op de werkvloer bent, maar ook op de gemakkelijkste en snelste manier moeten worden opgelost. Ik verlaat ook nooit een fabriek voordat ik een paar gesprekken met werknemers heb gehad. Dit is de beste manier om meer te weten te komen over de echte werkomgeving in de fabriek.

Volgens de huidige praktijk moet de fabriek haar actieplan en preventieve maatregelen aanleveren na de laatste audit. Zo willen we voorkomen dat hetzelfde probleem zich in de toekomst voordoet. Desalniettemin moet de fabriek binnen het opgegeven timeframe bewijzen van verbetering aantonen.

Het doel is om te controleren of alle afgewerkte goederen worden geproduceerd in de aangewezen fabriek of een andere productielocatie waarover de leverancier ons heeft geïnformeerd.

TERUG NAAR PRODUCTIE


TERUG NAAR DUURZAAM ONDERNEMEN


Ajouter à l'écran d'accueil

Pour ajouter ce site web à votre écran daccueil, cliquez sur {0}.